2014. december 20., szombat

Természetes orvosságok-
A jótékony kamilla


A népnyelvben csak pipitérként emlegetett növény rendkívül sokoldalú. Kutatók több mint egy tucat hatóanyagot határoztak meg a kamilla virágjában, amelyek oldják a stresszt és csillapítják a gyomorpanaszokat. A kamilla jótékony hatásainak azonban itt nincs vége.


A kamilla sárga színű fészekvirágzatát használják gyógyászati célokra. Két különböző kamilla létezik, az egyik a római kamilla, a másik az orvosi székfű. A kettő szinte ugyanúgy néz ki, de az utóbbi az, amely jelentősebb gyógyhatással bír.



Mire jó?

  • A kamillában található apigeninnek köszönhetően a növényből készült tea segít a megnyugvásban és az elalvásban. Hasonló hatást vált ki, ha a fürdővízbe 10 csepp kamillaolajat cseppentünk.
  • A növényben található bizabololnak köszönhetően napi egy csésze kamillatea enyhíti az emésztőrendszeri panaszokat és csökkenti az étkezés utáni gyomorfájdalmat. A bizabolol simaizom lazító és gyulladáscsökkentő hatású, ezért a kamillatea a menstruációs görcsöket is csillapítja valamint kiváló enyhébb gyulladások kezelésére ülőfürdő, lemosó fürdő vagy borogatás formájában.



  • Jótékonyan hatnak a bőrre a különféle kamillás krémek. Segítik a bőrkiütések, sebek és égési sérülések gyógyulását.
  • Egy erős kamillafőzet elpusztíthatja a szem- és bőrfertőzéseket okozó baktériumokat. Szájvízként használva enyhíti a fogínygyulladást.
  • A kamillateát kisgyermekek is nyugodtan fogyaszthatják. A főzet segít a fogzási fájdalmak és a hasfájás csökkentésében.
  • Jótékonyan hat a hajra is és nyugtatja a fejbőrt. Ha hajunkat hajmosás után kamillateával öblítjük le, szép fényes lesz.
  • Ülőfürdőként alkalmazva csökkenti az aranyér okozta panaszokat.

Hogyan készítsünk házilag kamillás kenőcsöt?

Forrósítsunk fel 250 g disznózsírt majd dobjunk bele két maréknyi friss kamillavirágot. Kavargassuk néhány percig, amíg a főzet néhányat buggyan.
Lefedve egy éjszakára tegyük hűvös helyre. Másnap újra forrósítsuk fel, majd egy sűrűbb szövésű lenvászon anyagon nyomkodjuk át. Keverjük el a masszát és tegyük tiszta tégelyekbe.



Kamillás párna

Hasonlóan a sópárnához, egy kisebb vászonzacskót vagy párnahuzatot töltsünk meg szárított kamillavirággal. Varrjuk össze vagy jól zárjuk le egyéb módon. Egy száraz serpenyőt tegyünk a tűzre, amikor felmelegszik akkor helyezzük bele a zsákot, hogy átvegye a hőt. A nem forróra, csak kellemesen melegre melegített zsákot helyezzük a fájdalmas testrészre.
olvasd el itt is,és nézd meg a többi cikket : http://lelekpalya.hupont.hu/19/eletmod-termeszetes-orvossagok-kamilla#ixzz3MQM9TJB4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése